Saturday, January 22, 2011

SEKADAR RENUNGAN

Buat semua ibubapa kepada anak2 di taska.  Cikgu nak berkongsi ilmu. 5 perkara yang perlu dilakukan jika kita nak rasa HEBAT:-

  1. Jangan tinggal majlis ilmu
  2. Jangan tinggal bangun malam
  3. Jangan tinggal baca Quran
  4. Jangan tinggal zikrullah
  5. Jaga pada pemakanan
     Ustaz Zulkarnain (Pengacara Program Imam Muda Astro) yang bagi ceramah ini bercerita, kalau tak boleh buat semua, buatlah satu2 dulu...tapi yang bab pemakan tu,saya memang akui kebenarannya. Yang disentuh bab makan ni ialah HALAL dan BERSIH. Ustaz bagi tau, kenapa perangai anak2 sekarang tak sama seperti perangai kita(parent) masa kecik? Cuba kita imbas balik, bagaimana cara ibu kita memasak? Kalau dulu,nak masak sayur taugeh tu, mak mesti suruh kita buang ekor taugeh dulu. Bila dah siap masak, semuanya nampak putih. Sekarang, cuba kita lihat kalau beli nasi campur(berlauk). Lauk taugeh tu...ada tak ekor taugeh tu dibuang....tak ada. Orang sekarang masak, basuh2 terus aje masuk dalam mee ke, kueh tiew ke...betul tak?

     Lagi satu, kalau nak masak kerang. Dulu, mak akan suruh kita berus kerang tu sampai putih kulit dia. Katanya, suruh buang semua pasir2 yang melekat pada kerang. Bersih dan senang nak makan. La ni, ada tak lagi tuan/puan tengok kulit kerang yang bersih sebelum dimasak untuk dimakan. Harammm......kulit kerang jer pun dah kita boleh tau...betul tak?
    
    FIKIR2 KAN DAN SELAMAT BERAMAL

No comments:

Post a Comment